Välkommen till min pysselhörna!

Här bloggas det om pyssel både vitt och brett. Teknikerna är många för det finns ingenting inom DIY som inte är värt att testa eller tipsa om. Jag som skriver denna blogg har själv pysslat så länge jag kan minnas och började som liten med små korsstygnsdykar. Idag syr jag såväl som stickar, virkar, klipper klistrar, snickrar och målar. Det finns alltid ett dussin påbörjade projekt i hörnen hemma hos mig och drömmen är väl att en dag kanske kunna leva på mitt skapande.

Denna blogg har jag startat för att dela med mig av mina kreativa tankar; få tipsa om godbitar som jag stöter på ute i det enorma universum av knåp poch pyssel som finns tillgängligt idag samt för att ibland kanske visa upp något av allt det som jag skapar här hemma.

Färgglatt till mobilen

23 Mar 2023

smartphone

Mobiltelefonen, det är något som de allra flesta bär med sig och använder och det till en massa saker. Förr ringde man med den, idag så går det göra bra mycket mer saker. Jag gillar att kunna piffa till min mobil på olika sätt. Gärna färgglatt. En del av de smartphones som finns är väl fina så sett, med färg och allt, men det är inte fel att satsa på att köpa ett mobilfodral. Fördelen med ett mobilfodral är ju att det dels skyddar telefonen, dels att man kan köpa olika motiv på dem. Det finns ju rätt många sorter att välja på idag, allt från enfärgade till de med en massa mönster eller bilder på.

Göra egen variant på mobilskal

Eftersom att jag gillar detta med diy, så sökte jag lite på nätet om det fanns något att göra själv när det kommer till mobilskal. Det fanns tyvärr inte så mycket. Det fanns ett tips dock och det var rätt smart. Det var att köpa ett genomskinligt i plast. Så kan man sedan välja att måla skalet själv eller sätta papper bakom det eller göra andra saker. Det gör att man kan byta utseende när man vill och på ett enkelt sätt.

Fast idag är ju mobilskal och mobilfodral så billiga, så är ju lika bra att köpa dem, eller flera då, för att kunna byta av med när man har lust till det. 

Fönsterbyte på enkelt sätt

15 Mar 2023

Ska du byta ut de fönster du har hemma mot nya? Det är inte så svårt som du kanske tror. Ofta är det så att du kan få Fönstermontage - steg för steg guide med de fönster du köper, eller att du kan få hjälp av det företag du köper dina fönster hos. 

Innan det är dags för fönstermontage så kan det ju vara bra att välja ut vilka fönster du ska köpa. Du har flera olika val att göra, som material. Vanliga material är trä, aluminium och PVC. Andra val att göra är formen på dem, om de ska vara öppningsbara eller fasta samt att det även finns lite andra val.

Att montera in dina nya fönster

Efter att du valt ut och köpt hem nya fönster, så ska du förbereda för installationen. Detta innebär att du ska ta bort det gamla fönstret, rengöra området runt fönsteröppningen och se till att det är tillräckligt stort för det nya fönstret. Om det behövs kan du också förstärka fönsteröppningen för att stödja det nya fönstret.

Sedan kan du se till att montera in det nya fönstret på rätt sätt. Detta innebär att installera fönsterkarmen och därefter fästa glaset på plats. Det är viktigt att se till att fönstret är ordentligt isolerat för att undvika luftläckage och förbättra energieffektiviteten.

Ta hand om dina fönster

Du bör se till att ta hand om dina fönster på bra sätt, ge dem rätt underhåll samt att du även kan välja att få fönsterservice för att ge ditt hem ett nytt utseende

Så väljer du rätt bits till din skruvdragare

7 Oct 2022

För att du ska få ut det mesta av din skruvdragare så är det ett måste att ha en välsorterad bitssats. Dels är det ju så att du ska använda dig av rätt skruvspår dels finns det olika typer du kan använda beroende på arbetet. Om du behöver köpa en skruvdragare, jämför då olika på Bäst-i-test.guide

När man talar om bits, så är det en utbytbar spets som får din skruvdragare eller skruvmejsel att passa i skruvhuvudet.  I stället för att byta skruvdragare kan du byta bits, vilket är både smidigt och sparar plats i verktygslådan.

Bitssats eller lösa bits?

En bra start är att satsa på en bitssats med bits för de vanligaste skruvspåren i varierade storlekar. TA då gärna en sats med en bra förvaringsask så att du kan hålla ordning på dina bits.

5 vanliga skruvspår

När du ska skruva i eller ur en skruv är det viktigt att välja en bits med rätt spets för att du ska få det bästa resultatet. Nedan har du de fem vanligaste skruvspåren.

Rakt spår

Den klassiska skruven med kullrigt huvud och ett rakt spår blir alltmer sällsynt och används idag främst av estetiska skäl. Skruv med rakt spår används framför allt vid manuell skruvdragning eftersom det inte finns någonting som håller bitsen centrerad.

Krysspår Phillips (PH)

Den hederliga Philips-krysskruven togs fram för att inte glida ur skruven lika lätt som den i raka spår kan göra. 

Krysspår Pozidriv (PZ)

Vid en första anblick påminner Pozidriv-skruven om den vanliga krysspåret, men Pozidriv-spåret är gjort för att ge ett bättre grepp än PH. Det här genom ett extra kryss som ger bitsen bättre grepp i skruvspåret. 

Torx (TX)

Torx är idag det ett av de vanligaste skruvspåren och känns igen på sina sex rundade uddar. Torx-spårets utformning gör att bitsen får bra grepp och att du inte behöver lägga tryck på mejseln eller skruvdragaren. 

Sexkant

Om du har monterat en bokhylla eller en tv-bänk har du säkerligen stött på sexkantsskruven. Utformningen gör att en stor kraft kan överföras från verktyget till skruven.

Smaksatta och färgglada popcorn

4 Oct 2022

Även om popcorn är goda som de är, så är det inte fel att ibland skoja till det och smaksätta dem på olika sätt samt även ge dem lite färg!

I klippet får du tips på flera olika smaksättningar. Det är blåbär- och limesmaksättning, Hallon- och kokos samt apelsin!

Bygga en egen pergola

26 Aug 2022

Något som kan vara trevligt att ha i trädgården, det är en så kallad pergola. Den kan du dels ha som ett bra skydd mot solen, dels är det vackert att pryda den med klängväxter. Själva ordet är italienska för lövsal. Idag går det att köpa färdiga sådana, med tak eller utan. Men det är ju alltid kul att göra en egen! I videon kan du få bra tips på hur du ska göra den. 

Välja skruvdragare

17 Jul 2022

Något som kan vara bra att hemma, det är en skruvdragare. Den underlättar lite att skruva och gör att man slipper stå där med en skruvmejsel i evigheters evighet. Så har man många skruvar att skruva, så är det värt att investera i en sådan. För att du ska kunna hitta en bra, så kolla gärna in bastitest24. Det kan göra det lite lättare att veta vilken skruvdragare som passar dig och dina behov.

Hitta bästa skruvdragaren

Idag finns det ju rätt många varianter av skruvdragare att välja på. Så det kan vara bra att fundera över vissa saker. En viktig sak är batteriet på den. Genom att kolla batterinformationen så får du koll på både effekt och på hur länge du kan använda den innan batteriet är slut. 

En annan sak att kolla, det är hur den är utformad, om den är ergonomisk. Det är ju rätt viktigt att den är bekväm att hålla i och använda. 

Kontrollera även hur det ser ut med tillbehören. En viktig del av en skruvdragare är dess chuck. Det är i den du sätter fast de olika borr. Det är ju bra om du kan ha många olika storlekar på dem. Det eftersom att det idag finns olika stora skruvar samt att de kan ha olika spår.

Sedan är det ju så klart bra att kolla priset. Det finns skruvdragare i en mängd olika prisklasser. Du brukar dock få vad du betalar för, så satsa inte på en allt för billig.

Anlita en firma eller DYI själv gäststugan

19 Jun 2022

Du ska bygga om gäststugan. Och du står och väger mellan att anlita en entreprenadföretag eller göra det själv. Vad är för och nackdelarna mellan de bägge alternativen? Här är i alla fall 5 faktorer som man behöver begrunda innan man anlitar ett entreprenadföretag från Stockholm eller gör det själv.

  1. Kostnad: Det är dyrare att anlita en entreprenad än att göra det själv.
  2. Tid: Det tar längre tid att anlita en entreprenad och slutföra projektet.
  3. Kvalitet: En entreprenad kommer sannolikt att göra ett bättre jobb än vad du själv skulle göra.
  4. Effektivitet: En entreprenad är effektivare och kan få jobbet gjort snabbare.
  5. Erfarenhet: En entreprenad har mer erfarenhet än du och kan därför undvika misstag.

Som ni ser i listan ovan så är det en del nyanser att ta hänsyn till när man bestämmer sig för att anlita en entreprenad eller göra det själv. Om du vill spara pengar är det bäst att göra det själv. Men om du är ute efter kvalitet och effektivitet är det bättre att anlita en entreprenad. Det viktigaste är att du väger alla faktorer mot varandra och fattar ditt beslut baserat på vad som är bäst för dig och ditt projekt.

Innan du anlitar ett entreprenadföretag

Det finns några saker du bör tänka på innan du anlitar ett byggföretag. För det första måste du se till att företaget är licensierat och försäkrat. För det andra vill du be om referenser från tidigare kunder. Slutligen måste du få en uppskattning av kostnaden för projektet. När du har övervägt alla dessa faktorer,

Kolla runt lite och ta in offerter från olika entreprenader. På så sätt får du en bra uppfattning om vad projektet kommer att kosta. Du kan också läsa recensioner av entreprenader på nätet

När du är redo att fatta ditt beslut ska du komma ihåg att ta dig tid och välja den entreprenad som är rätt för dig och ditt projekt.

 

Julpynta uterummet

19 Dec 2021

Jag har ju den stora turen att ha ett inglasat uterum här hemma. I detta uterum har jag inrett med utesoffor, ett bra bord och även en hel del saker man annars har inne. Det är ju fördelen med att ha det inglasat, att man kan inreda det som om det vore ett vanligt rum. Vi har värme här inne med, så det är precis som inne, fast att vi kan öppna upp det om sommaren. Nu när det snart är jul, så blir det ju en hel del pyntande, både inne och i uterummet. Givetvis så har jag även en massa julpyssel igång. Jag älskar att tillverka eget julpynt!

Gör ditt eget julpynt

Om även du gillar pyssel och DIY, så varför inte testa att göra lite julpynt. En kul grej att göra, det är en egen snöglob. Så här gör du:

Använd en tom glasburk och dekorera den med något juligt. Det finns olika alternativ hur du kan göra. Antingen kan du limma fast en liten gran i locket och fylla burken med glitter och vatten. Du kan också välja att inte ha något vatten i alls. Limma i stället glitter på glasburkens kanter så ser det ut som snö.

Girlanger är annars ett tacksamt pyssel att göra och det går göra lätt med snygga papper, lite snöre och sedan bara klippa ut former av pappret och fästa snöret i dem.

Fryser du alltid om händerna?

17 Dec 2021

Nu när det är vinter, så är det ju rätt lätt att frysa om både den ena och andra kroppsdelen! En av våra mest utsatta kroppsdelar, det är ju våra händer. Det beror på att om du fryser, hela du, så fokuserar kroppen på att värma upp de mer vitala delarna, så då blir fötter och händer kalla. Det allra bästa är att du klär dig varmt, från topp till tå, men det kan även vara smart att satsa på så kallade värmevantar för dina händer. På FitnessFrank.se kan du jämföra olika värmevantar om du vill. Fördelen med värmevantar är att de är varma att stoppa ner händerna i, direkt, eftersom de värms upp.

Välja rätt värmevantar

Idag finns det ju otaliga modeller av dessa vantar, så det kan vara bra att jämföra olika mot varandra, så att du hittar dem som är bäst för dig. Det gäller ju först att hitta rätt storlek, så att de sitter bra på dina händer. Sedan är det bra att kolla hur teknologiska de är så att säga. Samma med att kolla vad de är i för material. Se även till att kolla hur bra batterierna håller i de olika modellerna. Sen kan ju utseendet spela en viss roll med.

Komplettera med varma kläder

Är du ute om vintern, se till att vara rätt klädd. Ha på dig mössa, varm jacka, täckbyxor, bra strumpor och vinterkängor. Tillsammans med ett par bra värmevantar så håller du dig varm!

Viktigt välja rätt stil på dina nya fönster

23 Oct 2021

När det är dags att byta fönster, så är det inte bara viktigt att välja bra fönster som är energisnåla. En mycket viktig sak är att välja fönster som passar det hus du bor i. Moderna fönster fungerar ju väl i nyare hus, moderna hus. Men du som har en äldre stil på huset, du bör se till att dina fönster passar in. Moderna fönster i ett allmogehus kan förstöra utseendet. Då är det bättre satsa på fönster i allmogestil. Även om det har en äldre stil till utseendet, så har den ändå alla fördelar som moderna fönster har. Dumt att förstöra äldres hus charm genom att ha allt för modernt utseende på fönstren.

Rusta upp äldre hus med nya fönster

Kanske det är så att du har ett äldre hus, som du håller på att rusta upp? Det är inte fel att behålla stilen utan att göra det för modernt. Som tur är så finns det ju idag olika saker som är moderna, men med utseende av att vara gammalt så att säga. Som fönster i allmogestil. Det var en vanlig stil förr, detta med allmoge, både ute och inne. Det är en stil som är värd att behålla. Så se till att välja bra fönster, med rätt utseende samt var även försiktig i ditt övriga renoverande av huset. Det så att du följer stilen på rätt sätt även där. Det finns många olika nytillverkade detaljer i äldre stil. 

Häng lampan på rätt sätt

18 Oct 2021

Om du ska flytta in i en ny bostad, så är det inte bara placering av möbler, mattor och tavor du bör fundera på, utan även hur och var du ska hänga upp dina lampor. Om du saknar rätt slags elinstallation för att göra det, så bör du anlita en elektriker för att göra en elinstallation. På en del platser och i en del rum är det inte lika noga med hur lampan hängs som det kan vara i andra. En plats som det är viktigt att hänga lampan rätt, det är över matbordet i köket/matsalen.

Vilken lampa ska jag ha över matbordet?

Det finns olika typer av taklampor med olika egenskaper som kan påverka hur du ska sätta upp eller hänga upp den. Det vanligaste är att ha en så kallad  traditionell takpendel som enbart lyser neråt. 

Om du har ett matbord som är längre än 190 cm så rekommenderas minst två lampor så att man får en jämnare belysning av bordet. Hänger man bara en i mitten så når ljuset inte kortsidorna på bordet.

Hur högt ska lampan hänga?

Hur högt ska den då hänga? Ja, det finns ett gyllene mått som säger att 55 cm ovanför bordskivan är det rätta. Om det är högt i taket eller om ni alla är långa i familjen så går det att ha 60 cm. Är det tvärtom, lågt i tak och korta familjemedlemmar så funkar 50 cm. Lampan bör inte hänga högre än 60 cm från bordet med undantag för stora takkronor som kan hänga där det är gott om takhöjd och ovanför ett stort runt bord. 

Tillverka egen tvål

17 Sep 2021

Även om man idag kan köpa många bra produkter för skönhet, klicka här för några av dem, så är det kul att köra lite DIY och testa på att tillverka vissa saker själv. En kul sak att göra, det är att tillverka egen tvål. Enklast görs det genom att köpa färdig tvålmassa. Det mesta går att köpa på hobbybutiker, de saker som ska användas. Blommor och växter kan du plocka själv.

Gör egen tvål

Om du ska göra egen tvål, så behöver du detta:

  • Tvålmassa
  • Formar
  • Tvålfärg
  • Lavendel eller andra doftande blommor

Ha även en kastrull med vatten, glasburk, grillpinnar och kniv med skärbräda.

Gör så här:

1) Plocka fram kastrull, glasburk, kniv och skärbräda.

2) Plocka blommorna som du vill ha i. Du kan ta bort stjälkarna på lavendeln, och hacka dem i småbitar.

3) Skär tvålmassan i mindre bitar.

4) Lägg tvålbitarna och lavendeln i glasburken.

5) Ställ glasburken i vattenbad, och låt den smälta. Rör så lite som möjligt, det blir lite skummigt på tvålens yta om man rör för mycket. Häll upp i formar!

Du kan även droppa i tvålfärg om du vill att tvålen ska ha en annan färg. Hela blommor går även det att ha i.

Du kan även karva tvålen att bli i en annan form. Du kan också klä in den fint, sätta snöre runt och ge bort den.

Våga testa att göra tvålar själv, så får du se hur lätt det är!

Anlita städfirma eller städa själv?

31 Aug 2021

Idag har det blivit ganska vanligt att anlita en bra städfirma för en mängd olika städbehov. Tidigare så var det främst företag som anlitade städfirmor. Sedan så började privatpersoner även de få behov av hjälp. Flyttstädning var en av alla de städningar som många valde att få hjälp med förr och så även nu. Att städa ur den bostad man flyttar från, det är ju ett måste. Ofta tar det ju dock rätt mycket tid och kraft. Så det är ju rätt smart att få hjälp med det av en städfirma som så att säga har vanan inne. 

Städning av hemmet

Att städa hemmet, det bör ju göras en gång per vecka. För den som inte har lust eller ork finns alternativet hemstädning. Då är det helt enkelt en städfirma som kommer och gör det åt en. Det är oftast det vardagliga de tar hand om. Det innebär städning av toalett, kök och andra rum, dammsugning och våttorkning. Sedan har de ofta tilläggstjänster som fönsterputsning.

Du som inte har tid, ork eller lust

Är det så att du inte har tiden över, orkar inte eller helt enkelt inte har lust att städa själv, så är det ju ett bra alternativ detta med att anlita en bra städfirma. Tack vare RUT-avdraget så kostar det inte heller särskilt mycket att få den städhjälpen. Se bara till att välja en bra städfirma du litar på och som gör ett bra jobb!

Piffa upp köket på enkelt sätt

2 May 2021

Kanske du drömmer om att göra en helrenovering av köket, men har inte tid eller råd med de? Du kan ändå piffa upp köket och det med små medel och på enkelt sätt, som vare sig tar lång tid eller kostar allt för mycket. Om du funderar på om du ska köpa kakel Västerås för att kakla om så kan du så klart göra det, annars kan du måla om det kakel du har! Se bara till att du väljer en färg som är anpassad för köksmiljöer, eftersom det ska klara av fettstänk, vatten med mera.

Ett annat sätt att enkelt piffa upp köket på är att byta ut dina köksluckor. Eller så målar du om dem du har, samt sätter på nya handtag eller knoppar. Nya knoppar kan du även sätta på lådor och annat i köket för att få dem att se nya ut. 

Lite större förändring

Om du vill satsa på att göra en lite större förändring av ditt kök så kan du måla om eller tapetsera väggarna. Det blir direkt en fräschare känsla i hela köket genom att göra det. Du kan även satsa på att byta ut alla köksmöbler mot helt nya. Om din budget inte räcker för det så kan du även här måla om!

Det behöver inte vara svårt att göra en förändring i köket. Ibland kan det räcka med att du byter ut gardiner, kökshanddukar och mattor och dukar.

Snygg inredning i hemmet

5 Mar 2021

När man tänker på inredning i hemmet, så finns det en del saker att satsa på. En bra grej är konst och tavlor på väggen. Det gör mycket att ha sådant istället för trista, kala väggar. Att hänga upp tavlor kan dock vara en konst i sig att göra. Det är inte bara att spika upp en spik och hänga den på. Det är bra att ha en tanke bakom det hela. Fundera på om du ska ha en eller flera, om de ska hänga på rad, under varandra, eller om de ska vara asymmetriska. Många gör även det felet att de hänger tavlorna för högt upp. Grundregeln är att det ska vara 150 cm från golvet upp till tavlans mitt.

Ha rätt storlek på tavlorna

Vad det är för storlek på tavlan spelar roll. En liten tavla, ensam på en vägg blir lite ynkligt att ha. En alldeles för stor tavla däremot kan ta över hela rummet. En stor vägg ska ha en stor tavla, eller många små, samlade i grupp. Det är inte fel att ha tavelväggar. Men då bör du arrangera dem på golvet först, så att du ser vad som passar bäst ihop. Det före du börjar spika upp en massa krokar. Sedan bör tavlorna även passa ihop, det genom att de har samma färger eller ett tydligt tema. Annars kan tavelväggen bli rätt så rörig. Sedan är det inte ett måste att alltid hänga konsten på väggen, det kan vara snyggt att luta mot vägg, ha i fönster och så vidare.

← Earlier posts