Välkommen till min pysselhörna!

Här bloggas det om pyssel både vitt och brett. Teknikerna är många för det finns ingenting inom DIY som inte är värt att testa eller tipsa om. Jag som skriver denna blogg har själv pysslat så länge jag kan minnas och började som liten med små korsstygnsdykar. Idag syr jag såväl som stickar, virkar, klipper klistrar, snickrar och målar. Det finns alltid ett dussin påbörjade projekt i hörnen hemma hos mig och drömmen är väl att en dag kanske kunna leva på mitt skapande.

Denna blogg har jag startat för att dela med mig av mina kreativa tankar; få tipsa om godbitar som jag stöter på ute i det enorma universum av knåp poch pyssel som finns tillgängligt idag samt för att ibland kanske visa upp något av allt det som jag skapar här hemma.

Viktigt välja rätt stil på dina nya fönster

23 Oct 2021

När det är dags att byta fönster, så är det inte bara viktigt att välja bra fönster som är energisnåla. En mycket viktig sak är att välja fönster som passar det hus du bor i. Moderna fönster fungerar ju väl i nyare hus, moderna hus. Men du som har en äldre stil på huset, du bör se till att dina fönster passar in. Moderna fönster i ett allmogehus kan förstöra utseendet. Då är det bättre satsa på fönster i allmogestil. Även om det har en äldre stil till utseendet, så har den ändå alla fördelar som moderna fönster har. Dumt att förstöra äldres hus charm genom att ha allt för modernt utseende på fönstren.

Rusta upp äldre hus med nya fönster

Kanske det är så att du har ett äldre hus, som du håller på att rusta upp? Det är inte fel att behålla stilen utan att göra det för modernt. Som tur är så finns det ju idag olika saker som är moderna, men med utseende av att vara gammalt så att säga. Som fönster i allmogestil. Det var en vanlig stil förr, detta med allmoge, både ute och inne. Det är en stil som är värd att behålla. Så se till att välja bra fönster, med rätt utseende samt var även försiktig i ditt övriga renoverande av huset. Det så att du följer stilen på rätt sätt även där. Det finns många olika nytillverkade detaljer i äldre stil. 

Häng lampan på rätt sätt

18 Oct 2021

Om du ska flytta in i en ny bostad, så är det inte bara placering av möbler, mattor och tavor du bör fundera på, utan även hur och var du ska hänga upp dina lampor. Om du saknar rätt slags elinstallation för att göra det, så bör du anlita en elektriker för att göra en elinstallation. På en del platser och i en del rum är det inte lika noga med hur lampan hängs som det kan vara i andra. En plats som det är viktigt att hänga lampan rätt, det är över matbordet i köket/matsalen.

Vilken lampa ska jag ha över matbordet?

Det finns olika typer av taklampor med olika egenskaper som kan påverka hur du ska sätta upp eller hänga upp den. Det vanligaste är att ha en så kallad  traditionell takpendel som enbart lyser neråt. 

Om du har ett matbord som är längre än 190 cm så rekommenderas minst två lampor så att man får en jämnare belysning av bordet. Hänger man bara en i mitten så når ljuset inte kortsidorna på bordet.

Hur högt ska lampan hänga?

Hur högt ska den då hänga? Ja, det finns ett gyllene mått som säger att 55 cm ovanför bordskivan är det rätta. Om det är högt i taket eller om ni alla är långa i familjen så går det att ha 60 cm. Är det tvärtom, lågt i tak och korta familjemedlemmar så funkar 50 cm. Lampan bör inte hänga högre än 60 cm från bordet med undantag för stora takkronor som kan hänga där det är gott om takhöjd och ovanför ett stort runt bord. 

Tillverka egen tvål

17 Sep 2021

Även om man idag kan köpa många bra produkter för skönhet, klicka här för några av dem, så är det kul att köra lite DIY och testa på att tillverka vissa saker själv. En kul sak att göra, det är att tillverka egen tvål. Enklast görs det genom att köpa färdig tvålmassa. Det mesta går att köpa på hobbybutiker, de saker som ska användas. Blommor och växter kan du plocka själv.

Gör egen tvål

Om du ska göra egen tvål, så behöver du detta:

 • Tvålmassa
 • Formar
 • Tvålfärg
 • Lavendel eller andra doftande blommor

Ha även en kastrull med vatten, glasburk, grillpinnar och kniv med skärbräda.

Gör så här:

1) Plocka fram kastrull, glasburk, kniv och skärbräda.

2) Plocka blommorna som du vill ha i. Du kan ta bort stjälkarna på lavendeln, och hacka dem i småbitar.

3) Skär tvålmassan i mindre bitar.

4) Lägg tvålbitarna och lavendeln i glasburken.

5) Ställ glasburken i vattenbad, och låt den smälta. Rör så lite som möjligt, det blir lite skummigt på tvålens yta om man rör för mycket. Häll upp i formar!

Du kan även droppa i tvålfärg om du vill att tvålen ska ha en annan färg. Hela blommor går även det att ha i.

Du kan även karva tvålen att bli i en annan form. Du kan också klä in den fint, sätta snöre runt och ge bort den.

Våga testa att göra tvålar själv, så får du se hur lätt det är!

Anlita städfirma eller städa själv?

31 Aug 2021

Idag har det blivit ganska vanligt att anlita en bra städfirma för en mängd olika städbehov. Tidigare så var det främst företag som anlitade städfirmor. Sedan så började privatpersoner även de få behov av hjälp. Flyttstädning var en av alla de städningar som många valde att få hjälp med förr och så även nu. Att städa ur den bostad man flyttar från, det är ju ett måste. Ofta tar det ju dock rätt mycket tid och kraft. Så det är ju rätt smart att få hjälp med det av en städfirma som så att säga har vanan inne. 

Städning av hemmet

Att städa hemmet, det bör ju göras en gång per vecka. För den som inte har lust eller ork finns alternativet hemstädning. Då är det helt enkelt en städfirma som kommer och gör det åt en. Det är oftast det vardagliga de tar hand om. Det innebär städning av toalett, kök och andra rum, dammsugning och våttorkning. Sedan har de ofta tilläggstjänster som fönsterputsning.

Du som inte har tid, ork eller lust

Är det så att du inte har tiden över, orkar inte eller helt enkelt inte har lust att städa själv, så är det ju ett bra alternativ detta med att anlita en bra städfirma. Tack vare RUT-avdraget så kostar det inte heller särskilt mycket att få den städhjälpen. Se bara till att välja en bra städfirma du litar på och som gör ett bra jobb!

Tips kring takläggning

30 Aug 2021

Om du vet med dig att det är dags att byta ut ditt tak, då är det ett par saker du bör tänka på. Det du bör lägga tid på, det är att hitta en riktigt bra takläggare i Stockholm. Du gör dig själv en stor tjänst att lägga både tid och energi på det. Du bör kontrollera att takläggaren är seriös. De ska ha f-skatt, vara momsberättigade samt ha en ansvarsförsäkring. Du bör alltså inte lägga fokus på pris, även om det i sig kan vara viktigt. Att ha en bra personlig kontakt är även det viktigt. Det är inte fel att läsa tidigare omdömen från andra kunder. Be även om referenser från dem.

Vad kostar det att lägga tak?

Det är svårt att säga ett exakt pris vad det kostar att lägga om just ditt tak. Det beror på vilken takläggare du väljer. Var du bor kan påverka priset och sedan även storleken på själva projektet. Ett litet tak kostar ju mindre att lägga än vad ett stort tak kostar. Det kan vara smart att ta in offert från flera olika företag, för att jämföra vad det kostar och vad du får för pengarna.

Skriv avtal

När du har hittat en takläggare i Stockholm du vill anlita, se till att skriva ett tydligt avtal med dem. I avtalet ska det framgå vad för arbete som ska göras och vad som ingår och vad det kostar samt hur lång tid det ska ta. Kolla även att ROT-avdraget står med. 

Piffa upp köket på enkelt sätt

2 May 2021

Kanske du drömmer om att göra en helrenovering av köket, men har inte tid eller råd med de? Du kan ändå piffa upp köket och det med små medel och på enkelt sätt, som vare sig tar lång tid eller kostar allt för mycket. Om du funderar på om du ska köpa kakel Västerås för att kakla om så kan du så klart göra det, annars kan du måla om det kakel du har! Se bara till att du väljer en färg som är anpassad för köksmiljöer, eftersom det ska klara av fettstänk, vatten med mera.

Ett annat sätt att enkelt piffa upp köket på är att byta ut dina köksluckor. Eller så målar du om dem du har, samt sätter på nya handtag eller knoppar. Nya knoppar kan du även sätta på lådor och annat i köket för att få dem att se nya ut. 

Lite större förändring

Om du vill satsa på att göra en lite större förändring av ditt kök så kan du måla om eller tapetsera väggarna. Det blir direkt en fräschare känsla i hela köket genom att göra det. Du kan även satsa på att byta ut alla köksmöbler mot helt nya. Om din budget inte räcker för det så kan du även här måla om!

Det behöver inte vara svårt att göra en förändring i köket. Ibland kan det räcka med att du byter ut gardiner, kökshanddukar och mattor och dukar.

Snygg inredning i hemmet

5 Mar 2021

När man tänker på inredning i hemmet, så finns det en del saker att satsa på. En bra grej är konst och tavlor på väggen. Det gör mycket att ha sådant istället för trista, kala väggar. Att hänga upp tavlor kan dock vara en konst i sig att göra. Det är inte bara att spika upp en spik och hänga den på. Det är bra att ha en tanke bakom det hela. Fundera på om du ska ha en eller flera, om de ska hänga på rad, under varandra, eller om de ska vara asymmetriska. Många gör även det felet att de hänger tavlorna för högt upp. Grundregeln är att det ska vara 150 cm från golvet upp till tavlans mitt.

Ha rätt storlek på tavlorna

Vad det är för storlek på tavlan spelar roll. En liten tavla, ensam på en vägg blir lite ynkligt att ha. En alldeles för stor tavla däremot kan ta över hela rummet. En stor vägg ska ha en stor tavla, eller många små, samlade i grupp. Det är inte fel att ha tavelväggar. Men då bör du arrangera dem på golvet först, så att du ser vad som passar bäst ihop. Det före du börjar spika upp en massa krokar. Sedan bör tavlorna även passa ihop, det genom att de har samma färger eller ett tydligt tema. Annars kan tavelväggen bli rätt så rörig. Sedan är det inte ett måste att alltid hänga konsten på väggen, det kan vara snyggt att luta mot vägg, ha i fönster och så vidare.

Vad ska man ha i sin sminkväska?

16 Feb 2021

Alltså grejen är väl att man kan ha vad man vill i sin sminkväska, men läser man på nätet så brukar det tipsas om att det är bra att ha vissa basprodukter i den. Det för att kunna göra en bra sminkning till vardags. Sedan kan man även lägga till annat smink samt även andra bra produkter så som dagkrämer, nattkrämer med mera, läs mer här om sådana. 

Bra produkter att börja med att ha i din sminkväska är dessa: 

 • Foundation
 • Concealer
 • Puder
 • Bronzer
 • Rouge
 • Highlighter
 • Eyeliner/kajal
 • Mascara
 • Ögonskuggor, gärna i palett
 • Brynprodukt
 • Läppstift

Sedan kan man även satsa på primers, att ha under så väl som det även är kul att ha lite olika nagellack till exempel.

Börja med rengöring

En bra sminkning börjar dock med att göra rent ansiktet. Det är rätt smart att se till att skapa en bra hudvårdsrutin, som du gör morgon och kväll. Det med att tvätta dig samt använda de krämer du behöver. Det är samma sak med håret, det är även bra att ha en hårvårdrutin som fungerar för dig. 

Att lära sig att sminka sig är något som kommer med tiden och med övning. Ett tips jag har är att kolla på nätet där det finns en massa bra tutorials på hur man ska göra. De ger även bra tips på olika sminkprodukter som kan vara bra att satsa på att ha. Så kolla in det!

Har ni städat ut julen?

15 Jan 2021

Nu när vi är i mitten av januari så bör de flesta av er städat ut julen? Ofta så sker detta då det är den tjugondag knut, eller tjugondedag jul. Det är då 20 dagar efter jul som kallas detta och det infaller den 13 januari. 

Konung Knut bad dem hjälpa sig att driva julen ut, står att läsa i Bondepraktikan. Den 20:e dagen efter jul är julen slut, en tradition som vi har åtminstone sedan 1600-talet. Att slänga ut granen tillsammans med en så kallad julgransplundring härstammar från 1800-talets borgerliga traditioner. - Nordiska Museet

Att städa ut julen är inte ett måste att göra just detta datum, en del väljer att städa ut den bra lång tid före det, andra den helgen som sammanfaller med tjugondedag jul.

Få hjälp med din städning

Om du inte har tiden, orken eller lusten att städa varje vecka hemma, så är det inte fel att anlita städhjälp, läs mer här om det. Det har blivit allt vanligare med så kallad hemstädning på abonnemang. Då får man besök en gång per vecka eller varannan och får hemmet städat. Det kan tack vare RUT avdraget vara allt fler som känner att de har råd med detta.

Få in våren

Det kan vara skönt att göra en rejäl storstädning efter julen och börja satsa på att få in våren. Även om det inte märks av ute än, vädermässigt, så kan det bli mer vår inne!

Skönt med skugga på uteplatsen

12 Aug 2020

Sommar och sol, det är härligt det. Dock är det inte så kul att sitta och äta i gassande sol. Då är det bra att satsa på något som ger skugga. Det finns markiser Malmö att köpa och sätta upp. Det går ju att ha sådana smarta terrassmarkiser till exempel. Så klart det går att använda parasoll med, men det ger mer skugga med en markis tycker jag. Sen kan man så klart kombinera det, särskilt om man har stor uteplats. Markiser är även bra att sätta ovanför alla fönster. Det så att man får skugga och svalare inne. 

Göra uteplatsen trevligare

Om man har en uteplats eller en trädgård så kan man göra det till en form av plats att vara på, i stort sett hela tiden då det är sommar. Sätta upp terrassmarkis, eller en paviljong samt snygga loungemöbler med mera. Det är inte fel att även ha en terrassvärmare, särskilt när det blir lite kyligare om kvällarna. Sedan är det ju ett måste även att ha en bra grill. En annan lösning för uteplatsen är att glasa in hela eller delar av den. Då kan det bli mer som ett extra rum ute, fast inne. 

Än så är det ett tag kvar av sommaren, så än sitter i alla fall vi ute och njuter, så mycket vi bara kan. Det på vår uteplats som vi gjorde ordning i början av sommaren. Trivs så bra med den!

 

 

Nymålat

31 Jul 2020

Att genomföra mindre uppfräschningsprojekt hemma är väldigt kul och man lär sig i regel medan man gör. Det finns väldigt mycket bra information i form av DIY-tutorials på Youtube, tips och tricks i bloggar och på hemsidor och annan inspiration online. Det mesta går att finna och lösa! Det man behöver är tid och det vet vi alla att just tid är oftast en bristvara. Det gäller att man tycker att uppfräschning och renovering är roligt för att det ska vara värt att ge sig på ett projekt själv istället för att anlita en hantverkare, annars förlorar man i tid det man kan spara in i pengar - det är sällan värt det.

Ibland är det värt att låta proffsen göra jobbet

Jag, som älskar DIY och alla tänkbara sorters projekt stod inför ett litet dilemma här nyligen. Jag ville verkligen måla om i kök och vardagsrum, samt hallen, och att måla om är för mig egentligen inget svårt. Jag har målat om ett dussintal gånger förr och vet hur processen ska se ut. Dessutom tycker jag att det är kul! Men, så hade jag inte särskilt mycket tid över och projektet sköts hela tiden upp. DÅ bestämde jag mig för att anlita ett proffs istället och det är jag så glad för nu! 

Efter en del efterforskningar anlitade jag Palmkvist Måleri i Malmö och de gjorde ett fenomenalt jobb! Det gick otroligt snabbt och jag hann knappt märka att de var där. Nu är mina rum fräscha och fina - det är en sann fröjd att vara hemma.

Kan man måla betong?

13 Jun 2020

Jo, jag vet att man kan måla på betong. Det ser man ju på all grafitti som täcker våra städer men det jag tänkte på var ju husgrunden. Vissa tycker att en grå betongvägg är jättesnyggt men själv tycker jag nog faktiskt helt tvärtom... Det är jättefult! Så därför vill jag måla grunden på huset så att det får en annan snygg färg. Jag frågade runt lite för att få reda på vad man ska tänka på och fick ett par bra tips av en målare som behärskar betongmålning. Jag tänkte försöka dela med mig av de tipsen, så att du som vill måla din betongvägg eller betonggrund kan göra det du med. 

Använd rätt typ av färg

Du kan till exempel inte använda en vanlig slamfärg som du gör på trä, det funkar inte och skulle bara försvinna. De två vanligaste typerna av färg för betong är:

 • Akrylatfärg - Organisk färg som är vattenbaserad. Den är ganska billig att köpa men har en nackdel och det är att den gärna lossnar i stora sjok om fukt skulle tränga ut från betongen. 
 • Silikatfärg - Denna färg är inte organisk och binder fast vid betongen på ett bra sätt. Man måste dock tänka på att den är alkalisk och därför måste du ha både skyddsglasögon och skyddsglasögon. 

Det är inte bara att börja måla

Precis som med all annan målning är grundarbetet det viktigaste av allt. Innan du kan måla så är det jätteviktigt att betongen är helt ren. Se därför till att tvätta den ordentligt med en borste och med vatten. Du ska skrubba ganska hårt, och gärna med fasadtvätt, för att få loss allt som sitter löst. Skölj sedan av väggen med rent vatten direkt (inte med högtryckstvätten!) och låt den sedan torka någon dag eller två. 

Efter detta kollar du så det inte sitter kvar gammal lös färg om den redan är målad, i så fall får du skrapa lite också. Grundmåla sedan väggen eller grunden med en primer som du kan köpa i färgaffären, säg till att du ska måla på betong så får du rätt primer. När den torkat är det bara att börja måla i den färg du vill ha. Lätt eller hur? 

Är ni bra på att hålla ordning hemma?

4 Apr 2020

Hur har ni det i era hem? Är ni bra på att hålla ordning och ha det städat? Här går det lite i perioder får jag säga. Jag har det ju oftast rent och städat, så sett, men det kan vara lite stök här och där. Det viktiga är just att det är rent, sen att det ibland är en massa prylar, det kan vara ok. Ibland är det ju så att i livet går det upp och ner, med energi, humör och tid. Ett bra sätt att alltid ha det städat hemma är så klart att anlita en städfirma. Då kan man ju få hjälp med att städa hemma varje vecka om man känner för det och har råd med det. 

Jobbigaste städningarna

Att veckostäda eller så, det är inte så jobbigt egentligen, inte om man jämför det med storstädning eller med en flyttstädning. Allra jobbigst är det nog med en dödsbostädning. Då är det ju ofta inte bara städningen i sig som är det jobbiga, utan att man dessutom har förlorat en nära anhörig. Som tur går det att få dödsbostädning via Jourstäd om man vill. Dock är det bra att veta att på den typen av städning får man inte RUT.

Plocka lite varje dag

För att enklare hålla ordning hemma så kan man se till att plocka lite varje dag. Se till att alltid följa det där att var sak på sin plats, så ta alltid undan efter dig, varje gång du använt något.

Målarbok för vuxna

28 Jan 2020

Om man är pysselsugen men inte vill dra fram en massa saker, så är det perfekt att ha en eller flera såna målarböcker för vuxna. Det finns ganska många sådana nu och de är perfekta att använda när man vill sitta en stund för sig själv, samt att det ger en form av mindfulness om man så säger. Testa ni med, så får ni se!

Vissa saker ska man inte pyssla med själv

16 Jan 2020

Även om jag är mycket av en gör det självare så att säga, så finns det vissa saker jag inte rör. Att installera el är en sådan sak. Då är det bättre att satsa på elarbeten Stockholm via en elektrikerfirma. Det är ju så att kan man inte detta med el, ja då ska man låta bli det. Visst finns det en del saker man kan och får göra på egen hand. Som att byta glödlampa, byta propp och montera skarvsladdar och så vidare. Men större elarbeten ska man låta en elektriker göra. Dels på grund av säkerhet, dels på grund av försäkringar. Gör man saker man inte ska eller får göra på egen hand och något händer så kan det vara svårt att få ersättning av försäkringsbolaget. 

Exempel på vad du får göra själv

Det finns som sagt saker man får göra själv och jag hittade en lista på det. Dessa saker får man alltså göra:

 • Byta trasig proppsäkring och återställa utlöst automatsäkring
 • Byta glödlampor
 • Byta lamphållare
 • Montera skarvsladdar
 • Montera sladdströmbrytare och stickproppar
 • Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar
 • Byta befintlig strömbrytare med högst 16 A som är placerad i en egen kapsling eller dosa.
 • Byta befintligt vägguttag för högst 16 A som är placerat i en egen kapsling eller dosa

Sen är det ju givetvis så att om man känner sig minsta osäker så ska man inte göra det, då är det bättre att ringa en elektriker. 

← Earlier posts