Så väljer du rätt bits till din skruvdragare

För att du ska få ut det mesta av din skruvdragare så är det ett måste att ha en välsorterad bitssats. Dels är det ju så att du ska använda dig av rätt skruvspår dels finns det olika typer du kan använda beroende på arbetet. Om du behöver köpa en skruvdragare, jämför då olika på Bäst-i-test.guide

När man talar om bits, så är det en utbytbar spets som får din skruvdragare eller skruvmejsel att passa i skruvhuvudet.  I stället för att byta skruvdragare kan du byta bits, vilket är både smidigt och sparar plats i verktygslådan.

Bitssats eller lösa bits?

En bra start är att satsa på en bitssats med bits för de vanligaste skruvspåren i varierade storlekar. TA då gärna en sats med en bra förvaringsask så att du kan hålla ordning på dina bits.

5 vanliga skruvspår

När du ska skruva i eller ur en skruv är det viktigt att välja en bits med rätt spets för att du ska få det bästa resultatet. Nedan har du de fem vanligaste skruvspåren.

Rakt spår

Den klassiska skruven med kullrigt huvud och ett rakt spår blir alltmer sällsynt och används idag främst av estetiska skäl. Skruv med rakt spår används framför allt vid manuell skruvdragning eftersom det inte finns någonting som håller bitsen centrerad.

Krysspår Phillips (PH)

Den hederliga Philips-krysskruven togs fram för att inte glida ur skruven lika lätt som den i raka spår kan göra. 

Krysspår Pozidriv (PZ)

Vid en första anblick påminner Pozidriv-skruven om den vanliga krysspåret, men Pozidriv-spåret är gjort för att ge ett bättre grepp än PH. Det här genom ett extra kryss som ger bitsen bättre grepp i skruvspåret. 

Torx (TX)

Torx är idag det ett av de vanligaste skruvspåren och känns igen på sina sex rundade uddar. Torx-spårets utformning gör att bitsen får bra grepp och att du inte behöver lägga tryck på mejseln eller skruvdragaren. 

Sexkant

Om du har monterat en bokhylla eller en tv-bänk har du säkerligen stött på sexkantsskruven. Utformningen gör att en stor kraft kan överföras från verktyget till skruven.

7 Oct 2022