Häng lampan på rätt sätt

Om du ska flytta in i en ny bostad, så är det inte bara placering av möbler, mattor och tavor du bör fundera på, utan även hur och var du ska hänga upp dina lampor. Om du saknar rätt slags elinstallation för att göra det, så bör du anlita en elektriker för att göra en elinstallation. På en del platser och i en del rum är det inte lika noga med hur lampan hängs som det kan vara i andra. En plats som det är viktigt att hänga lampan rätt, det är över matbordet i köket/matsalen.

Vilken lampa ska jag ha över matbordet?

Det finns olika typer av taklampor med olika egenskaper som kan påverka hur du ska sätta upp eller hänga upp den. Det vanligaste är att ha en så kallad  traditionell takpendel som enbart lyser neråt. 

Om du har ett matbord som är längre än 190 cm så rekommenderas minst två lampor så att man får en jämnare belysning av bordet. Hänger man bara en i mitten så når ljuset inte kortsidorna på bordet.

Hur högt ska lampan hänga?

Hur högt ska den då hänga? Ja, det finns ett gyllene mått som säger att 55 cm ovanför bordskivan är det rätta. Om det är högt i taket eller om ni alla är långa i familjen så går det att ha 60 cm. Är det tvärtom, lågt i tak och korta familjemedlemmar så funkar 50 cm. Lampan bör inte hänga högre än 60 cm från bordet med undantag för stora takkronor som kan hänga där det är gott om takhöjd och ovanför ett stort runt bord. 

18 Oct 2021