Hantverkare eller göra själv?

Jag gillar ju att göra mycket själv, men det handlar ofta då om DIY och mindre projekt. Är det större snickeriarbeten så föredrar jag helst att anlita en snickare Helsingborg. Inte för att jag inte är händig nog, men för att vissa saker känns bäst att ha en hantverkare till. Det går oftast snabbare och man vet även att det blir gjort på rätt sätt. Det finns ju många bra hantverkare runt om i landet, så det går ju att anlita en snickare runt om i Sverige. Det är bara att se till så att det är en ärlig snickare som jobbar på ett företag som går att lita på. För att garantera dig om det så kan du använda en checklista.

Checklista när du anlitar hantverkare


​Vänd dig till flera hantverkare och be om skriftliga offerter, så att du kan jämföra. 

Be om avtal där både du och hantverkare undertecknar. Avtalet ska innehålla specifikation på  pris, omfattning och tidsplan.

Kontrollera vad som gäller för eventuella tilläggsarbeten och vem som står för till exempel material, el, resor och städning.Kontrollera att företaget har F-skattsedel.

Kolla med Kronofogden om företaget har skulder och om det gått i konkurs tidigare.

Kontrollera att hantverkaren inte finns med på Råd & Röns ”Svarta listan” över företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister.

Du bör även kolla om hantverkaren har allrisk- och ansvarsförsäkring.

Se även till så att hantverkaren är behörig, auktoriserad eller certifierad och be att få se intyg för att vara på den säkra sidan. Detta gäller särskilt för el- och VVS-arbeten.

För ytterligare tips innan du anlitar en hantverkare, läs Konsumenverkets tips.

5 Oct 2019