Har ni städat ut julen?

Nu när vi är i mitten av januari så bör de flesta av er städat ut julen? Ofta så sker detta då det är den tjugondag knut, eller tjugondedag jul. Det är då 20 dagar efter jul som kallas detta och det infaller den 13 januari. 

Konung Knut bad dem hjälpa sig att driva julen ut, står att läsa i Bondepraktikan. Den 20:e dagen efter jul är julen slut, en tradition som vi har åtminstone sedan 1600-talet. Att slänga ut granen tillsammans med en så kallad julgransplundring härstammar från 1800-talets borgerliga traditioner. - Nordiska Museet

Att städa ut julen är inte ett måste att göra just detta datum, en del väljer att städa ut den bra lång tid före det, andra den helgen som sammanfaller med tjugondedag jul.

Få hjälp med din städning

Om du inte har tiden, orken eller lusten att städa varje vecka hemma, så är det inte fel att anlita städhjälp, läs mer här om det. Det har blivit allt vanligare med så kallad hemstädning på abonnemang. Då får man besök en gång per vecka eller varannan och får hemmet städat. Det kan tack vare RUT avdraget vara allt fler som känner att de har råd med detta.

Få in våren

Det kan vara skönt att göra en rejäl storstädning efter julen och börja satsa på att få in våren. Även om det inte märks av ute än, vädermässigt, så kan det bli mer vår inne!

15 Jan 2021