Kan man måla betong?

Jo, jag vet att man kan måla på betong. Det ser man ju på all grafitti som täcker våra städer men det jag tänkte på var ju husgrunden. Vissa tycker att en grå betongvägg är jättesnyggt men själv tycker jag nog faktiskt helt tvärtom... Det är jättefult! Så därför vill jag måla grunden på huset så att det får en annan snygg färg. Jag frågade runt lite för att få reda på vad man ska tänka på och fick ett par bra tips av en målare som behärskar betongmålning. Jag tänkte försöka dela med mig av de tipsen, så att du som vill måla din betongvägg eller betonggrund kan göra det du med. 

Använd rätt typ av färg

Du kan till exempel inte använda en vanlig slamfärg som du gör på trä, det funkar inte och skulle bara försvinna. De två vanligaste typerna av färg för betong är:

  • Akrylatfärg - Organisk färg som är vattenbaserad. Den är ganska billig att köpa men har en nackdel och det är att den gärna lossnar i stora sjok om fukt skulle tränga ut från betongen. 
  • Silikatfärg - Denna färg är inte organisk och binder fast vid betongen på ett bra sätt. Man måste dock tänka på att den är alkalisk och därför måste du ha både skyddsglasögon och skyddsglasögon. 

Det är inte bara att börja måla

Precis som med all annan målning är grundarbetet det viktigaste av allt. Innan du kan måla så är det jätteviktigt att betongen är helt ren. Se därför till att tvätta den ordentligt med en borste och med vatten. Du ska skrubba ganska hårt, och gärna med fasadtvätt, för att få loss allt som sitter löst. Skölj sedan av väggen med rent vatten direkt (inte med högtryckstvätten!) och låt den sedan torka någon dag eller två. 

Efter detta kollar du så det inte sitter kvar gammal lös färg om den redan är målad, i så fall får du skrapa lite också. Grundmåla sedan väggen eller grunden med en primer som du kan köpa i färgaffären, säg till att du ska måla på betong så får du rätt primer. När den torkat är det bara att börja måla i den färg du vill ha. Lätt eller hur? 

13 Jun 2020