Välja rätt färg till huset

måla om huset

Bygger man sitt hus idag och väljer bland nyckelfärdiga hus, så är det ju även färgen på den man ska välja. Har man redan ett hus, som är målat, så ska man fundera på om man ska måla om i samma färg eller måla det i en helt ny kulör? Ska du bygga nytt, se till att kolla efter tomter till salu, i områden du vill bo i. Kolla även av om det finns andra hus nära och vad de har för färg på fasaderna. 

Det är inte alltid lätt att välja rätt färg till husfasaden. Det är bra att ta hänsyn till den omgivande naturen, husets form och stil, miljön, underlaget. Ett hus som är omgivet av natur blir oftast vackrast i gult, mörkrött eller dovt grönt, eftersom den svenska naturens färger drar mest åt gult.

Kan man måla sitt hus i vilken kulör man vill?

Det finns regler kring vad man får ha för färger på huset, men dessa regler är rätt så generösa. Det finns en generell regel som säger att om byggnadens färg och form finns reglerad i kommunens detaljplan så måste man respektera den. Det kan alltså vara så att ett visst område ska hålla en viss färgskala, som man då måste acceptera. Det är ju något att tnäka på när du kollar efter tomter till salu. 

Finns huset inte i detaljplanen är det fritt fram att välja färg.Extrema, knalliga färger här rätt ovanliga i Sverige. De flesta väljer traditionella, mjuka pastelltoner. Gult är en favorit, liksom falurött. På senare år har vitt, grafitgrått och svart seglat upp som populära fasadfärger.

 

7 Jul 2019